Lichtplan - Badkamer.
- 21 feb 2020
Een hele belangrijke ruimte voor een goed lichtplan is de badkamer. Als u de basisbeginselen van een lichtplan scherp heeft kunt u aan de slag met een specifiek lichtplan voor de badkamer.
Welke verlichting gebruik je in de badkamer.
Bij badkamerverlichting staan 2 lichtvormen centraal, de algemene verlichting en de gerichte verlichting. Deze 2 lichtvormen bespreken we samen met de veiligheidsaspecten waar rekening mee gehouden dient te worden.
Algemene lichtvorm: Denk hierbij aan een goede plafonniére (geschikt voor kleinere badkamers) of inbouwspots (handig bij een groter oppervlak). Het is van belang dat deze verlichting de gehele ruimte verlicht zonder dat er extra lampen aan toegevoegd hoeven te worden. De inrichting van de badkamer is hierbij van belang. Heeft u bijvoorbeeld een glazen douchewand, dan zal het licht door de douchewand heen schijnen. Heeft u een inloopdouche met een muur, of in een nis, dan is een centrale plafonlamp wellicht minder geschikt, omdat de douche dan teveel in de schaduw staat. Door de hoofdverlichting in de badkaam dimbaar te maken, kan het ook een relax ruimte worden. Als u een ligbad heeft, kan fel licht minder gewenst zijn.
Gerichte lichtvorm: Reinigen, scheren of make-up opdoen vraagt om gerichte verlichting. Denk aan verlichting bij uw spiegel, Als de verlichting van de kant van de spiegel komt, wordt het gezicht goed belicht en worden schaduwen die het zicht belemmeren voorkomen. De verlichting mag in ieder geval niet rechtstreeks op de spiegel vallen, dit veroorzaakt weerkaatsing waardoor de ruimte onrustig kan worden en het zicht belemmerd raakt.
Zorg bij het monteren en installeren van de verlichting dat de gerichte verlichting een aparte schakelaar heeft, dit maakt het mogelijk om de verlichting in te schakelen, enkel wanneer het nodig is, dit geeft u meer verlichtingsmogelijkheden in de badkamer en bespaart u energie.
Denk bij een lichtplan ook aan waterdichtheid.
Bij badkamerverlichting is het zeer belangrijk om rekening te houden met de veiligheid. Dit komt door de hoge luchtvochtigheid in de ruimte. Lampen/spots of armaturen dienen tot op zekere hoogte waterdicht te zijn, de waarde die dit waterdichtheid aangeeft is de IP-waarde:
- IP20: Middelgrote voorwerpen en drupdicht type 1 – geen schade indien onderhevig aan verticale druppels.
- IP44: Spitse voorwerpen en plensdicht – geen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek.
- IP54: Stofbescherming en plensdicht – geen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek.
- IP65: Stofvrij en sproeidicht – geen schade indien bespoten (12,5 l/min) onder eender welke hoek.
Hoe hoger de IP waarde hoe hoger de bescherming, dus voor verlichting die u in of boven de douche wilt plaatsen is een hoge IP-waarde noodzakelijk. De minimale IP-waarde in de badkamer die wij adviseren is IP44. Dan kan de verlichting in ieder geval een spatje water verdragen. Lees in onze blog nog meer over IP waardes en de toepassing hiervan in de badkamer. Niet op alle plaatsen in de badkamer is een bepaalde waterdichtheid vereisd volgens de richtlijnen in de bouw. De grootte van de badkamer (een kleine badkamer staat snel vol damp bij een douchebeurt), de mate van ventilatie, hoe intensief deze gebruikt wordt (een douchebeurt of een heel gezin), zijn allemaal factoren waar u zelf rekening mee kunt houden in uw badkamer lichtplan.
Bij LEDdirect kunt u terecht voor badkamerverlichting met de juiste IP-waarden. Van spatwaterdichte plafonlampen, waterdichte LED strips en waterdichte inbouwspots.
Een smart badkamer lichtplan.
Uiteraard worden de mogelijkheden nóg talrijker als u ook smart verlichting gaat toepassen in de badkamer. Hieronder sommen we een aantal ideeën op die u met slimme verlichting zou kunnen toepassen in uw badkamer:
- De verlichting koppelen aan uw wekker, zodat de lampen in de badkamer al aan zijn als u opstaat
- De verlichting bedienen met uw Smart Phone vanuit het bad
- De verlichting in specifieke tijdsblokken dimmen, zodat de verlichting bijvoorbeeld altijd gedimd is als u 's nachts van de WC gebruik maakt
- Met RGB Smart verlichting een mooie kleurverlichting toepassen in uw badkamer
- De verlichting na een paar minuten laten knipperen (om bijvoorbeeld de tijd dat u doucht te timen als u water wilt besparen)
Kortom de mogelijkheden voor smart verlichting in de badkamer zijn eindeloos!