4 verschillende soorten verlichting.
- 25 feb 2020
Verlichting kan de sfeer in een ruimte maken of breken: denk maar eens aan een restaurant dat té fel of een werkplek dat té zwak verlicht is. Verlichting heeft naast een praktische functie ook een esthetische functie. Om in huis de ideale verlichting te realiseren kan het ontwikkelen van een lichtplan een uitkomst zijn. Voor het ontwikkelen van een lichtplan moeten eerst de basisprincipes en aandachtspunten per ruimte bekend zijn, onze LED experts leggen dit in een reeks lichtplan blogs aan u uit waarbij we ook een artikel wijden aan het ontwikkelen van een lichtplan. Maar het is ook belangrijk om de 4 typen verlichting die binnen de interieurarchitectuur onderscheiden worden te kennen.
4 soorten verlichting.
Licht kan diverse doelen hebben. In een, vaak multifunctionele, ruimtes is het belangrijk dat er voldoende aandacht wordt besteed aan de verlichting. Het is dan ook van belang om onderscheid te maken tussen de verschillende typen verlichting. Binnen één ruimte kunnen meerdere typen verlichting nodig zijn. Denk aan een eettafel waar je een bepaalde lichtbehoefte hebt voor de dagelijks eetmomenten, een borrel met vrienden, of als er de krant gelezen moet wordt. Laten we daarom eens ingaan op verschillende soorten licht die er zijn.
Algemene verlichting (of basisverlichting).
Uiteraard is er algemene verlichting, ook wel de basisverlichting genoemd. Het doel van dit type verlichting is te zorgen dat er voldoende licht in de ruimte komt waardoor de kamer egaal en diffuus verlicht wordt. Dit komt het meest overeen met daglicht wat voor meer rust aan de ogen zorgt, dit licht zal zo min mogelijk schaduwwerking veroorzaken. Kortom, het licht waarom de lamp ooit bedacht is: het verlengen van de dag na de ondergaande zon. Dit kan de plafondlamp in het midden van een ruimte zijn, maar ook uplighters. Deze lampen schijnen licht naar het plafond. Het indirecte licht en de weerkaatsing op het plafond maakt dat de ruimte meer diffuus verlicht is. Het belangrijkste van algemene verlichting is dat het de ruimte goed verlicht, maar niet storend aanwezig is.
Werkverlichting (of functionele verlichting).
Een andere veel voorkomend type verlichting, ook wel functionele verlichting genoemd. Dit is gericht licht dat wordt gezien als aanvulling op de basis verlichting. Denk hierbij aan een leeslamp naast uw fauteuil of de spotjes boven het aanrecht in de keuken. Dit type verlichting wordt op verschillende momenten van de dag gebruikt en daarom is het praktisch wanneer deze lampen, apart te schakelen zijn, of dimbaar zijn. Belangrijk is dat u niet in de (felle) lichtbron kan kijken en dat er geen schaduwwerk optreedt. De werkplek, of het boek dat u leest moet goed aangelicht kunnen worden zonder verblinding door de lamp, of dat u zelf een schaduw kan veroorzaken.
Accentverlichting.
Dit type verlichting is ervoor om een object of plek uit te lichten en daar de aandacht op te vestigen om zo kleuren beter uit te laten komen, denk hierbij aan uitlichten van een schilderij of beeldhouwwerk. Een van de meeste gebruikte armaturen voor accentverlichting zijn de spots. Spots kunnen worden ingebouwd, opgebouwd of aan een rails worden bevestigen, bij spots aan een rails, of bij kantelbare spots is de richting van de lichtbundel handmatig bij te stellen. Afhankelijk van het object dat wordt uitgelicht is de lichthoek, of gradenbundel van de lichtbron ook van belang.
Sfeerverlichting.
Sfeerverlichting, hierbij staat de esthetiek voorop. Dat kan het armatuur zijn, maar dit geldt ook zeker voor de lichtron in het armatuur. Het gaat bij dit type verlichting niet meer om fuctinaliteit maar om sfeer. Dit kan het uiterlijk van de lamp zijn, de lichtopeningen van het armatuur waardoor het licht het armatuur verlaat, of de lichtkleur en lichtopbrengst van de lichtbron. Sfeerlampen hebben een lagere lichtopbrengst en worden gezien als de eyecatchers van de ruimte. Tot de sfeerverlichting rekenen we ook decoratieve verlichting zoals (led) kaarsen en haardvuur.
Nu de basisprincipes van verlichting bekend zijn, kunnen we de verschilldende soorten verlichting per ruimte specificeren. Iedere ruimte heeft zijn eigen doeleinden, daarom bekijken we per ruimte naar de bijpassende verlichting. We hebben bovenstaande principes toegepast op de belangrijkste vertrekken in een huis. Lees alles over de basis voor een lichtplan in de badkamer, woonkamer, slaapkamer.
Een lampsoort die alles kan.
De GU10 lamp is zeer geschikt als werk- en accentverlichting, maar kan ook als algemene verlichting of werkverlichting worden ingezet. Een ruim assortiment aan GU10 lampen is online te bestellen bij LEDdirect, uw online LED speciaalzaak.