Wat is LED precies? Een uitleg.
- 21 feb 2020
LED verlichting is er tegenwoordig in vele soorten en maten. De ontwikkeling van LED staat niet stil, waardoor er nu voor de meest gangbare fittingen al goede LED vervangers zijn. Veel gebruikt zijn de draaifittingen (E27 en E14), bajonetfittingen (GU10) en steekfittingen (GU5,3, G4 en GU4). Maar ook voor TL (T8), G9, R7s en GX53 zijn LED lampen verkrijgbaar. Toepassingen genoeg dus, maar wat is LED nu eigenlijk?
Wat is LED.
LED staat voor Light-Emitting Diode. Een diode is een elektronisch onderdeel welke stroom geleidt. Een LED is dus een lichtgevende diode. Een LED heeft altijd een negatieve en positieve zijde. De positieve zijde heeft extra positief geladen deeltjes, de negatieve zijde heeft extra negatieve elektronen. Wanneer er stroom gaat lopen door de diode komen de elektronen met elkaar in aanraking. Wanneer een negatief elektron in aanraking komt met een positief elektron komt er energie vrij in de vorm van fotonen. Licht bestaat uit fotonen waardoor de LED dus licht gaat geven!
Waaruit bestaat een LED lamp.
Met alleen een LED heeft u nog geen LED lamp. Voor een LED lamp is meer nodig dan alleen het LEDje. Voor een LED is het van belang dat deze met de juiste stroom gevoed wordt. Om deze reden heeft een LED lamp een driver. De driver is het elektronische deel achter de LED of LEDs welke zorgt voor de juiste voeding hiervan. De driver bepaalt daarbij ook of een LED lamp wel of niet dimbaar is en met welke dimmer deze combineert. Naast de elektronische componenten is een ander belangrijk onderdeel de eventuele lens of reflector. LEDs geven van zichzelf een brede lichtbundel. Door het gebruik van een lens of reflector is dit te bundelen om zo de lichthoek te verkleinen. Niet alle LED lampen hebben een lens, zo zijn er ook spots met een brede lichtbundel, hier wordt in plaats van een lens gebruik gemaakt van een (diffuus) glas voor de LEDs. Ook bij veel andere LED lampen zoals TL en gloeilampvervangers wordt er gebruik gemaakt van glas of kunststof rond de LEDs. Afhankelijk van het type kan dit transparant of diffuus zijn. Door het juist combineren van deze materialen is het ook mogelijk LED lampen waterdicht te maken, hierdoor zijn er ook lampen voor buiten of vochtige ruimtes verkrijgbaar.
Diverse soorten LEDs.
Tot nog toe hebben we het steeds over LED of LEDs maar ook hierin bestaan verschillende vormen. Zo onderscheiden we onder andere:
SMD (Surface Mounted Device) LED.
Bij een SMD LED, oftewel een surface mounted device, worden één of meerdere LEDs op een printplaat gesoldeerd. Met het blote oog zie je de verschillende LEDs zitten op de printplaat.
COB (Chips on Board).
COB (Chip On Board) LED is een techniek waarbij er meerdere kleine LEDjes op een chip geplaatst worden. Dit levert een hoge lichtopbrengst op vanaf één punt.
COG (Chip On Glass) Dit is een techniek waarbij de LEDs op glas gemonteerd worden. Deze techniek wordt gebruikt voor filamentlampen (gloeilampvervangers).COC (Chip On Ceramic) Dit is een techniek waarbij de LEDs op keramiek gemonteerd worden.
Advies op maat.
LEDdirect biedt een ruim assortiment aan LED lampen met diverse fittingen en voor verschillende toepassingen. We adviseren u graag over de mogelijkheden in uw situatie, neem hiervoor contact op via de live chat, telefoon of mail.